Gå direkt till innehållet
Representationen i Sverige
Nyhetsartikel4 november 2022Representationen i SverigeLästid: 2 min

EU-kommissionens nyhetsbrev den 4 november 2022

Erik von Pistohlkors krönika med en sammanfattning av aktuella EU-frågor.

Montage EU-flagga och svensk flagga

Kära EU-intresserade,

Många skolor har höstlov den här veckan, och även i Bryssel minskar aktiviteten på grund av helgdagar 1-2 november. Men bara för att det inte kommer nya uttalanden och lagförslag innebär det inte att vi inte har något att göra på representationen. Inför Sveriges ordförandeskap i rådet vill många kommissionärer och generaldirektörer besöka Sverige för att samråda med regeringen. En av representationens mer osynliga uppgifter är att samordna deras möten, pressträffar och offentliga framträdanden.

På måndag den 7 november kommer vice ordförande Věra Jourová, som ansvarar för arbetet med EU:s värderingar och rättsstatens principer, till Sverige. Förutom möten med regeringen och riksdagen kommer hon att diskutera det nya förslaget till en mediefrihetsakt i ett seminarium i Europahuset. Samtalet kommer att sändas på Facebook och Youtube och kan även ses i efterhand.

Generaldirektören för kommissionens GD Miljö, Florika Fink-Hooijer, besöker också Sverige under nästa vecka. Hon kommer bland annat att samråda med intressenter från de viktiga gruv- och skogsnäringarna.

Höstlovet brukar ibland kallas läslov, och jag vill passa på att rekommendera EU-kommissionens arbetsprogram för 2023, för den som vill vara beredd på vad som kommer att komma från vårt håll. Dessutom påminner jag om Martin Kraghs utmärkta ”Det fallna imperiet : Ryssland och väst under Vladimir Putin”.

Som många har uppmärksammat lämnade överbefälhavaren Micael Bydén tidigare i veckan sina militära rekommendationer till regeringen. Nästa vecka förväntas EU-kommissionen presentera ett försvars- och säkerhetspaket, något vi kommer att ha anledning att återkomma till.

Avslutningsvis kunde vi i veckan läsa att Europas uppvärmning går dubbelt så snabbt som övriga planetens. Det är med oro, men också beslutsamhet, som EU-kommissionen gör sig klar för den FN-konferens om klimatet – COP27 i Sharm el-Sheikh, Egypten – som inleds på söndag. EU arbetar för att höja ambitionsnivån och öka takten i detta avgörande skede, både vad gäller att begränsa klimatförändringarna och satsa på klimatanpassning. EU på klimatkonferensen COP27.

Erik von Pistohlkors
Tillförordnad chef för EU-kommissionens representation i Sverige

Översikt

Publiceringsdatum
4 november 2022
Upphovsman
Representationen i Sverige