Gå direkt till innehållet
Representationen i Sverige
Nyhetsbrev7 september 2023Representationen i SverigeLästid: 2 min

EU-kommissionens nyhetsbrev den 7 september 2023

Annika Wäppling Korzineks krönika med en sammanfattning av aktuella EU-frågor.

Annika Wäppling Korzinek

Kära EU-intresserade, 

Den här veckan har vi ägnat mycket tid åt oss själva, kan man tycka. Vi har nämligen haft ett starkt fokus på problemet med att vi är så få svenskar som jobbar inom EU:s institutioner. Men det är inte ett sånt navelskåderi som det kan verka – det är tvärtom av stor strategisk och politisk betydelse, både för Sverige och för EU, att alla EU:s 27 medlemsländer är likvärdigt representerade inom EU:s institutioner. Problematiken, och vad vi kan göra för att förbättra situationen, framfördes med all tydlighet av EU- minister Jessika Roswall och generaldirektören med ansvar för personalfrågor i EU kommissionen, Gertrud Ingestad, vid ett seminarium i Europahuset i tisdags. Om du missade det, kan du se det i efterhand och jag rekommenderar alla som är intresserade av att jobba i EU att ta kontakt med Universitets och Högskolerådet (UHR) som ger utmärkt information och skräddarsydd coachning (länk). 

Att flytta till och jobba i ett annat EU-land tillhör en av de viktiga friheterna på EU:s inre marknad. En förutsättning för att det ska fungera problemfritt, är att vi också kan ha tillgång till gränsöverskridande socialförsäkringstjänster. I ett meddelande i veckan uppmanar EU-kommissionen medlemsländerna att

• Påskynda det nationella genomförandet av elektroniskt utbyte av socialförsäkringsuppgifter (EESSI) så att det är fullt operativt i hela EU senast i slutet av 2024. 

• Erbjuda fler samordningsförfaranden helt online så att det blir ännu lättare för medborgarna att flytta och arbeta utomlands, och säkerställa att de snabbt får sina sociala förmåner fastställda. 

• Delta fullt ut i pilotprojekten för det Europeiska socialförsäkringskortet (Esspass) som undersöker hur medborgarnas rätt till sociala förmåner lättare kan fastställas och kontrolleras över gränserna.

• Införa den europeiska e-identitetsplånboken som gör det möjligt för EU-medborgare att bära med sig digitala versioner av intyg om rätt till förmåner, t.ex. det europeiska sjukförsäkringskortet.

Ingen av oss EU-nördar har väl missat att nästa vecka, den 13 september, håller EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sitt årliga linjetal, det sista för den här mandatperioden. Vi ser fram emot att analysera och diskutera det i ett seminarium samma dag, tillsammans med journalister och andra experter. Ni är välkomna till Europahuset, eller om ni föredrar att följa det digitalt (länk). 

 

Jag hoppas ni får en fin vecka!

 

Annika Wäppling Korzinek

Chef för EU-kommissionens representation i Sverige

Översikt

Publiceringsdatum
7 september 2023
Upphovsman
Representationen i Sverige