Gå direkt till innehållet
Representationen i Sverige
Nyhetsartikel3 maj 2023Representationen i SverigeLästid: 4 min

Europadagen 9 maj 2023 - runt om i landet

Den 9 maj firas Europadagen runt om i EU. Runt om i Sverige kommer flertalet event att anordnas för att uppmärksamma Europadagen. Läs vidare för att se vad som anordnas i din stad!

Europadagen 2023

Stockholm
Välkommen till Kulturhuset i Stockholm (eller online) den 9 maj för ett heldagsfirande av Europadagen! Temat för dagen är solidaritet med Ukraina och det kommer att finnas möjlighet att skänka pengar till Ukraina via Radiohjälpen. Delar av programmet kommer också att streamas, här. Europa Direkt-kontoret för Stockholm kommer att finnas på plats på infotorget för att svara på dina frågor om allt som rör EU. 

Seminarieprogrammet och infotorget hittar du på plan 3, medan filmerna visas på plan 2. Bildutställningen finns på gatuplan, vid Upplev Europa.

Läs mer och anmäl dig här: Europadagen 9 maj (ventla.io)

Kristianstad
Europa Direkt Hässleholm, Kristianstad kommun, Region Skåne och Skåne Nordost bjuder in till ett seminarium tisdagen den 9 maj klockan 9–11 på Kulturkvarteret i Kristianstad. Sveriges EU-ordförandeskap våren 2023 diskuteras i ett panelsamtal och det presenteras även exempel på EU-initiativ på lokal nivå.

Västerbotten
Europa Direkt Västerbotten arrangerar tillsammans med gymnasieskolorna Guldstadsgymnasiet och Anderstorpsgymnasiet ett event för gymnasielever under temat: Europa för unga, möjligheter och rättigheter. Mer information finns på vår hemsida under Europadagen 9 maj: Europa Direkt Västerbotten

Eventet kommer streamas på Europa Direkt Norrs Facebooksida: https://www.facebook.com/europadirektnorr

Malmö
I samarbete med Malmö universitet, Eurodesk Malmö och Malmö Ideella arrangeras ett event i två delar; akademiska föreläsningar och ett panelsamtal. Eventet kommer att genomföras på engelska. I år ligger fokus på invasionen av Ukraina och europeisk säkerhetspolitik utifrån flera olika perspektiv: politiskt, akademiskt och från civilsamhället.

Läs hela programmet för dagen och anmäl dig här.
 

Halmstad
Under dagen kan du ta del av spännande samtal om EU-samarbetet betydelse för Halland, unionens hantering av olika kriser på senare år samt hur EU-finansiering bidrar till innovation och ökad internationalisering för både forskare och studenter vid Högskolan i Halmstad. Under ett pass ställer studenter sina frågor direkt till två svenska Europaparlamentariker som är med oss via länk direkt från Bryssel. Du kommer även kunna ta del av en utställning och träffa olika aktörer som arbetar med EU-finansierade projekt.

Programmet finns på Högskolans hemsida

Härnösand
På Västernorrlands museum berättar högstadieelever om pågående Erasmus+.-projekt. I entrén har skolorna varsin bildmonter och i verkstaden finns Europapyssel samt workshops i inkludering och fred. Vi kommer även bjuda på fika och visa videos från ett fredsprojekt som Europa Direkt Härnösand och Härnösands folkhögskola haft med Europa Direkt Mayenne och en skola i Frankrike.

På kvällen firar vi på Sambiblioteket med 5i12-rörelsen. Där kommer bland annat Johan Büser (S), riksdagsledamot, vice ordförande för riksdagens OSSE-delegation samt rapportör för demokrati och mänskliga rättigheter i OSSE:s parlamentariska församling, informera om fred och säkerhet i Europa. Läs mer här eller här

Haparanda
Europa Direkt kommer att tillbringa Europadagen på en Tornedalsskolan i Haparanda. Det kommer att vara tre föreläsningar och det kommer att vara en hel del andra aktiviteter; fika, EU-quiz och kanske ytterligare någon gästföreläsare.

Västerås
Europa Direkt Västerås firar Europadagen vecka 19, 8–14 maj:

EU-utställning i Stadshusets entré och kommunfullmäktigefoajén den 8–12 maj fokus är bland annat EU – hur började det egentligen?; EU-valet 2024 och demokrati; Sveriges ordförandeskap; prisvärd, säker och ren energi; solidaritet med Ukraina och mycket mer! Läs mer

EU-quiz för allmänheten med möjlighet att vinna biobiljetter den 8–14 maj på vår hemsida: www.vasteras.se/europadirekt.

Sjuhärad
Europa Direkt Sjuhärad tillsammans med Leader Sjuhärad och förbundet Vi Unga och berättar om våra verksamheter på Marks gymnasium. Marks gymnasium är en EU-ambassadörskola, så deras juniorambassadörer driver dagen. Bland annat kommer ESC-volontärer berätta om sin tid i Sverige. Juniorambassadörerna håller i quiz med teman som ”gissa flaggan” och ”gissa språket”.

Ystad
Europa Direkt Sydskåne anordnar föreläsningar för tre gymnasieklasser i Ystad. Eleverna kommer att få skriva dikter om framtiden i EU

Den 11 maj kommer vi att ha ett event på Sjöbo bibliotek med en författare som inspirerar till hur man odlar sin egen mat. Det kommer vi att fira med tårta, EU-quiz och info om den gröna given. Självförsörjande odling och EU:s jord till bord strategi 11/5 - Europa Direkt Sydskåne (europadirektsydskane.se)

Europa Direkt Fyrbodal
Europa Direkt Fyrbodal tillbringar Europadagen på Magnus Åbergsgymnasiet i Trollhättan där vi kommer genomföra Escape Rooms och informera om ungas möjligheter tillsammans men våra EU-volontärer. Dagen efter fortsätter firandet på Birger Sjöbergsgymnasiet i Vänersborg där vi kommer sitta i skolkafeterian och hålla i EU-quiz och informera om ungas möjligheter i EU och om det kommande EU-valet.

Översikt

Publiceringsdatum
3 maj 2023
Upphovsman
Representationen i Sverige