Gå direkt till innehållet
Representationen i Sverige
Nyhetsartikel21 januari 2022Representationen i SverigeLästid: 3 min

Det nya europeiska Bauhaus – ansökan öppen till 2022 års priser

Nu har ansökan öppnat till 2022 års nya europeiska Bauhauspris. Efter framgången 2021 kommer årets upplaga att hylla nya inspirerande exempel på de omställningar som initiativet vill främja, vad gäller vardag, bostäder och upplevelser.

Nya europeiska Bauhaus - ny tävling

Precis som under första omgången kommer 2022 års priser från nya europeiska Bauhaus att gå till unga talangers idéer och till befintliga projekt för hållbarhet, inkludering och stil. Syftet är att föra den europeiska gröna given närmare befolkningen och lokalsamhällen.

– Det nya europeiska Bauhaus bygger på Europas kultur, utbildning, vetenskap och innovation för att kunna omvandla löftet om den europeiska gröna given till förbättringar i vår vardag, säger Mariya Gabriel, kommissionär med ansvar för innovation, forskning, kultur, utbildning och ungdomsfrågor. Jag ser fram emot att få ta del av när det bästa av den europeiska kreativiteten blir verklighet i årets ansökningsomgång.

– Nu, mer än någonsin, behöver vi hållbara och innovativa idéer för att förändra vårt sätt att leva och arbeta, samtidigt som ingen lämnas utanför, säger Elisa Ferreira, kommissionär med ansvar för sammanhållning och reformer. Det nya europeiska Bauhaus belönar de bästa, modigaste och smartaste koncepten för att förbättra våra regioner och städer på ett sätt som är snällt mot både människor och planeten. Med sammanhållningspolitiken kan vi fortsätta att omvandla dessa nya idéer till insatser i våra europeiska regioner och gynna alla våra samhällen.

Priserna delas ut till projekt och idéer som bidrar till vackra och hållbara platser för alla. De är uppdelade i fyra kategorier:

  • Återskapa bandet till naturen
  • Återfå en känsla av tillhörighet
  • Prioritera de platser och personer som behöver det mest
  • Främja långsiktigt och integrerat livscykeltänkande i det industriella ekosystemet

Kategorierna återspeglar de fyra temaområden för omställning inom det nya europeiska Bauhaus. Dessa fastställdes under initiativets gemensamma utformningsfas, där tusentals människor och organisationer deltog och bidrog med sina åsikter och erfarenheter. Bidragen kommer att bedömas
utifrån initiativets tre grundläggande värden: hållbarhet, stil och inkludering.

Sökande från medlemsländerna och från hela världen uppmanas att ansöka, så länge deras projekt/idéer finns i EU.

I varje kategori finns två parallella tävlingsklasser:

  • ”Nya europeiska Bauhauspriset” – för befintliga exempel som genomförts under de två senaste åren.
  • ”Nya europeiska Bauhaus – stjärnskott” – för koncept eller idéer som lämnats in av unga skapare (under 30 år)

Utöver de 16 priser som delas ut av juryn (ett förstapris och ett andrapris för varje kategori och klass) kommer ytterligare två vinnare att koras genom en offentlig omröstning bland de främsta bidragen. Totalt kommer 18 vinnare att ta emot prispengar på upp till 30 000 euro, plus ett kommunikationspaket till hjälp för framtida utveckling och för att lyfta deras initiativ.

Ansökningstiden är öppen till och med den 28 februari 2022, kl. 19.00 svensk tid. Sökande av alla nationaliteter och med olika bakgrund får söka, så länge deras koncept, idéer och projekt utvecklas eller finns fysiskt i EU.

Bakgrund
Det nya europeiska Bauhaus är ett miljömässigt, ekonomiskt och kulturellt projekt som syftar till att kombinera formgivning, hållbarhet, tillgänglighet, överkomlighet och investeringar för att bidra till genomförandet av den europeiska gröna given.

Det nya europeiska Bauhaus tillkännagavs av ordförande Ursula von der Leyen i 2020 års tal om tillståndet i unionen. Initiativet utformades gemensamt med tusentals människor och organisationer både i och utanför Europa. I september 2021 nådde initiativet resultat med kommissionens meddelande som fastställer
politiska åtgärder och finansiering för att kunna genomföra initiativet.

Läs mer
Frågor och svar om det nya europeiska Bauhauspriset 2022
Webbplats för tävlingen

Översikt

Publiceringsdatum
21 januari 2022
Upphovsman
Representationen i Sverige