Gå direkt till innehållet
Representationen i Sverige
Nyhetsartikel8 september 2023Representationen i SverigeLästid: 4 min

Tillståndet i unionen 2023

Den 13 september klockan 09.00 håller EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sitt årliga linjetal i Europaparlamentet i Strasbourg, det så kallade talet om tillståndet i unionen.

Talet om tillståndet i unionen

Vad?

Den 13 september håller EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sitt årliga linjetal i Europaparlamentet i Strasbourg, det så kallade talet om tillståndet i unionenSV••• (State of the Union, #SOTEU). Mot bakgrund av Rysslands anfallskrig i Ukraina, försämringen av klimatet och de energi- och finanskriser vi konfronterats med under de senaste åren, presenteras då EU-kommissionens vision för hur EU bäst ska kunna hantera dessa och andra utmaningar under det kommande året. Talet följs av en debatt med Europaparlamentarikerna och är den nuvarande mandatperiodens sista innan nästa års Europaparlamentsval.

Resultat

Vad har hänt sedan det senaste talet om tillståndet i unionen?

2022 lovade kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att lägga fram förslag som bidrar till EU:s säkerhet, välstånd och sociala välbefinnande.

Resultaten i korthet:

 • 7,9 miljoner ukrainare fick humanitärt stöd från EU och andra håll under första halvåret 2023.

 • Över 76 miljarder euro har EU och medlemsländerna avsatt för att hjälpa Ukraina.

 • 100 miljoner euro har gått till att reparera skolor och få fram 300 bussar som har skänkts av elva EU-länder och som kan skjutsa barnen till skolan.

 • Nästan en femtedel av Ukrainas barn har fått en fristad i EU.

 • 11 sanktionspaket mot Ryssland har minskat landets förmåga att finansiera och utkämpa kriget.

 • 1,2 miljarder euro från Europeiska försvarsfonden går till projekt för ökad säkerhet under 2023.

 • Mindre än 10 procent av vår gasimport kommer nu från Ryssland. Under 2022 producerades mer el från vindkraft och solenergi än från gas.

 • Nya initiativ och lagar ska snabba på EU:s gröna giv, bland annat en plan för att göra EU:s industri klimatneutral.

 • 43 miljarder euro stöder tillverkningen av halvledare genom EU:s förordning om halvledare.

 • Nya regler skyddar vuxna och barn på nätet genom förordningen om digitala tjänster.

 • Vi får rättvisa och öppna digitala marknader tack vare förordningen om digitala marknader.

 • NextGenerationEU: 800 miljarder euro ska modernisera EU-ländernas ekonomier.

 • Global Gateway: 300 miljarder euro har satsats på hållbarhetsprojekt runt om i världen – 90 projekt pågår redan.

 • Jämställdhet – EU har anslutit sig till Istanbulkonventionen om förebyggande och bekämpning av våld mot kvinnor och av våld i hemmet.

Läs mer om det gånga årets resultat här.

 

Hur kan man delta?

Följ talet live

Talet kommer att sändas live onsdagen den 13 september från klockan 09.00 och kan följas på EU-kommissionen i Sveriges Facebook-sida och Youtube-kanal eller på EU-kommissionens webbsida. Det kommer även att livesändas i SVT2 och SVT Play via SVT Forum.

Delta i evenemang 

EU-kommissionen i Sverige

På eftermiddagen den 13 september bjuder EU-kommissionen i Sverige och Svenska Europarörelsen in till ett seminarium där kunniga paneler bestående av experter, journalister och unga diskuterar talet och de prioriteringar som presenterats. Vad kan vi förvänta oss av det kommande året? Hur kan man summera von der Leyens mandatperiod? Och hur ser spaningarna inför valet ut? Följ evenemanget live på vår Youtube-kanal.

 

Europa Direkt 

Europa Direkt Härnösand - Frukostlivesändning av linjetalet

Välkommen på frukostlivesändning den 13 september kl. 09.00 på DigidelCenter, plan 2, Härnösands bibliotek! Europa Direkt Härnösand bjuder på kaffe och smörgås.

 

13/9 Europa Direkt Västerås - Tillståndet i Europeiska Unionen 2023 (SOTEU) – Vad betyder det för Västerås? 

EUROPA DIREKT Västerås bjuder in till en direktsändning av talet. Vi bjuder på kaffe och smörgås. Vi följer direktsändningen och efteråt reflekterar vi tillsammans över vad som sades i talet och hur prioriteringarna kommer att påverka människor i Västerås och vårt dagliga arbete framöver. Under evenemanget berättar vi kort om EUROPA DIREKT Västerås uppdrag kopplat till EU:s prioriteringar och diskuterar möjligheter till samverkan. Eventet är kostnadsfritt! 

Plats: Stadshuset, Handlingskraften B-korridoren, vån 0. 

Tid: 13 september kl 9.00-11.00.

Anmäl dig till europadirektatvasteras [dot] se (europadirekt[at]vasteras[dot]se) senast måndagen den 11 september. Meddela ev. allergier.  

 

15/9 Europa Direkt Fyrbodal, Europa Direkt Halland & Europa Direkt Sjuhärad - EU-experter diskuterar tillståndet i unionen (SOTEU)

Välkommen till ett webbinarium om det årliga talet om tillståndet i unionen (SOTEU). Moderator Klas Jansson från Europaparlamentets kontor i Sverige leder samtalet och analyserar och diskuterar talet och debatten som följde tillsammans med EU-experterna Göran von Sydow, direktör för Sieps, Teresa Küchler, journalist för Svenska Dagbladet, och Fredrik Sjögren, avdelningschef och forskare vid Högskolan Väst.   

De kommer bland annat ta upp: Vad sade Ursula von der Leyen i sitt sista tillståndet i unionen-tal? Hur påverkar talet nationell, EU- och internationell politik?  Hur inverkar det på EU-parlamentsvalet våren 2024? ¬  

När: fredag den 15 september, kl. 12.00.  

Var: Zoom

Evenemanget arrangeras av Europa Direkt Fyrbodal, Halland och Sjuhärad tillsammans med Högskolan Väst. 

FACEBOOK EVENT

Översikt

Publiceringsdatum
8 september 2023
Upphovsman
Representationen i Sverige