Gå direkt till innehållet
Representationen i Sverige
Konferenser och toppmöten

Sverige och EU:s energipolitik

 

Energipolitiken har hamnat i centrum under den nuvarande EU-kommissionens mandatperiod. Efter Rysslands anfallskrig mot Ukraina för mer än två år sedan steg energipriserna till aldrig tidigare skådade nivåer i hela EU. Även Sverige, ett land som är mycket mindre beroende av rysk gas än andra EU-länder, påverkades. Detta ledde till att ett antal omedelbara åtgärder vidtogs för att dämpa de höga priserna och trygga energiförsörjningen. En annan fråga som har varit mycket viktig – och där Sverige också spelar en central roll – är den gröna omställningen. Denna drivs framåt genom ökad elektrifiering av Sveriges ekonomi och samhälle överlag.  Vilken roll kan Europa spela för att bidra inte bara till Sveriges energitrygghet utan även till Sveriges ambitiösa energistrategi? 

Välkommen att delta i ett möte/en diskussion med Pierre Schellekens, direktör för strategi och samordning, som tillsammans med nyckelaktörer från den svenska energisektorn kommer att utvärdera de senaste EU-åtgärderna och reflektera över nästa steg i EU:s energipolitik.

Paneldeltagare:

Lina Bertling Tjernberg, professor KTH Kungliga Tekniska högskolan

Daniel Liljeberg, statssekreterare hos energi- och näringsminister Ebba Busch

Åsa Pettersson, VD Energiföretagen

Malin Stridh, t.f. divisionschef System, Svenska Kraftnät

Thomas Tangerås, docent i nationalekonomi och forskare vid Institutet för Näringslivsforskning, IFN

 

Anmäl dig till comm-rep-sto-rsvpatec [dot] europa [dot] eu (comm-rep-sto-rsvp[at]ec[dot]europa[dot]eu) senast den 15 april, ange "26 april energi" i mejlets ämnesrad

  • energipolitik
  • fredag 26 april 2024, kl. 09.30 (CEST)
  • Stockholm, Sverige

Praktisk information

När
fredag 26 april 2024, kl. 09.30 (CEST)
Var
Europahuset
Regeringsgatan 65, 2 tr, 111 56 Stockholm, Sverige
Språk
svenska