Gå direkt till innehållet
Representationen i Sverige
Nyhetsbrev15 september 2023Representationen i SverigeLästid: 3 min

EU-kommissionens nyhetsbrev den 15 september 2023

Annika Wäppling Korzineks krönika med en sammanfattning av aktuella EU-frågor.

Annika Wäppling Korzinek

Kära EU-intresserade, 

Den här veckan har riksdagen öppnat, Sverige förlorat EM-kvalmatch mot Österrike i fotboll och – viktigast av allt - jag hoppas att ingen av er missade att EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i onsdags höll sitt årliga tal om tillståndet i unionen (det så kallade SOTEU, State of the European Union). Talet är en möjlighet för EU-kommissionens ordförande att berätta för Europaparlamentet vad man har åstadkommit under det gånga året, men det ger också en politisk plattform för att lägga fram färdriktningen inför kommande år. Ofta aviseras stora lagstiftningsförslag eller flaggskeppsinitiativ under talet, men eftersom detta var det sista för den sittande EU-kommissionen, låg fokus på resultaten från senaste åren och på en mer generell vision om vilken inriktning von der Leyen anser att EU bör ta. Om du missade talet kan du se det i efterhand här och du kan också se hur vi analyserade talet i ett seminarium, med hjälp av journalister, tidigare politiker, Svenska institutet för europapolitiska studier (Sieps) och en ungdomsrepresentant. Runt om i landet anordnade också Europa Direkt-kontoren intressanta diskussioner och event i samband med talet.

Det har ju varit en minst sagt händelserik mandatperiod från 2019 fram tills idag. Vi har sett en kris avlösa nästa. Det börjande med hanteringen av Brexit, därefter Covid-pandemin och sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. Men trots detta har 90% av de politiska riktlinjer som lades fram 2019 faktiskt uppnåtts, med stort fokus på grön omställning, digitalisering och säkerhet. Det var också områden som talet till stor del fokuserade på, med ytterligare ett viktigt prioriterat ämne i form av EU:s fortsatta starka stöd till Ukraina och utvidgningen. Vad gäller den framtida utvidgning av unionen, skickade von der Leyen ett viktigt budskap till medlemsländerna – vi måste göra vår egen hemläxa och på allvar börja diskutera hur vi ska reformera unionen så att den fungerar och passar för 30+ medlemmar. Den här diskussionen förväntas ta fart på allvar under det belgiska ordförandeskapet nu till våren. 

Jag vill också lyfta en aspekt som von der Leyen betonade i inledningen av sitt tal och det är den avgörande roll den sittande EU-kommissionen har spelat för att öka takten i jämställdhetsarbetet i EU de senaste åren – öka representationen av kvinnor i styrelser, minska lönegapet mellan män och kvinnor och bekämpa våld mot kvinnor. Von der Leyen är EU-kommissionens första kvinnliga ordförande någonsin och, enligt mig, har det har haft betydelse för att dessa frågor har fått ökad prioritet på EU-agendan.

Under vårt SOTEU-seminarium, verkade alla deltagare rörande ense om att detta inte var ett avskedstal från von der Leyen, utan början på en valkampanj inför nästa mandatperiod. Till just den spännande frågan kommer vi definitivt att återkomma efter Europaparlamentsvalet den 9 juni nästa år.

Nästa vecka kommer vi fokusera på hur Sverige drar nytta av EU-finansiering genom NextGenerationEU. Vilka investeringar och reformer görs i Sverige och hur kan satsningar på NextGenerationEU i övriga europeiska länder även skapa möjligheter för svenska företag och stärka Sveriges ekonomi? Kom gärna till Europahuset, eller delta via länk.

Jag hoppas ni får en fin vecka!

 

Annika Wäppling Korzinek

Chef för EU-kommissionens representation i Sverige

Översikt

Publiceringsdatum
15 september 2023
Upphovsman
Representationen i Sverige